Tuesday, 10 December 2019

Yong Tau Fu (versi pemalas)

Assalamualaikum
musim-musim hujan ni, sedap pulak kan kalau dapat makan benda-benda bersup kannn?? pastu tengok kat freezer ada steamboat set, meatball, fishball dengan fishcake. tengok kat esbok atas ada kobis bunga dengan baby corn. hm. benda kalau dah lapar, semua benda boleh jadi kann kann kannn? :p

bolehlahh kan nak buat yong tau fu versi malas ni kannn?? ayuhsss! hehe
btw, ni yong tau fu versi sup tauuu. and sapa yang jenis makan makanan sihat, saya nasihatkan awak untuk skip je post ni. hahahahahah

Bahan-bahan:
steamboat set (yang ada macam-macam dalam dia tuuu) (dipotong ikut saiz yang korang nak)
kobis bunga (dibersihkan dan disiang)
baby corn (dibersihkan dan disiang)
kangkung (dibersihakn dan disiang)
kiub ikan bilis
garam
lada sulah




Cara-cara memasak:
1. Ambil periuk, masukkan air.
2. Masukkan kiub ikan bilis dan biar didih.
3. Masukkan garam secukup rasa.
4. Masukkan lada sulah ikut kepedasan yang korang nak. tapi, takdelah pedas mana pun lada sulah ni. agak-agak je ikut tekak hampa.
5. Dah mendidih? masukkan semua bahan-bahan tuuu. agak-agak dah masak, tutup api. siap!
6. Kalau rasa macam lambat lagi nak makan and taknak steamboat set semua tu kembang sangat, korang celur dulu dalam kuah tu pastu toskan. bila nak makan, panaskan je kuah pastu letak laa bahan-bahan tu. heee

Bahan untuk sos/sambal:
Petis
Cili kisar
Kicap

Cara-cara memasak:
1. Masukkan cili kisar. petis dan kicap dalam periuk.
2. Didihkan, pastu rasa, kalau dah okay, tutup api! siap. ehehehe

oh, btw, gambar bawah ni yang tak de sambal dia. sebab takde petis time tu. ehek

dan, taraaa!! sumpah nikmat makan time sejukkk. heee

Thank you for reading this entry!

No comments:

Post a Comment