Assalamualaikum
ewahhh.. dah laa dah lama tak update. pastu bila update, apahal tiba-tiba nak post pasal resepi pulak ni??? Hahahahah. okay genk. macam ni. Sebenarnya dah berapa hari dah kena tinggal dengan ibu ni sebab ibu balik Segamat jap jumpa atok. maka, saya ditugaskan untuk isi perut manusia-manusia yang ditinggalkan kat rumah ni. okay, resipi pertama!! our fav childhood food.
ni screenshot dari ig aku. biasa kalau aku masak, memang post situ je.
heheheheheh
tapi, sumpahhh. kalau kau tak reti masak pun, kau boleh masak benda alah ni. serius!!
Tak tau sebenarnya nama masakan ni. kitorang panggil "telur mak cik" je sebab mak cik ummi (yang jaga kami dari kecik) tu yang masak ni. so, aku bantai laa bagi nama telur masak kari pekat. hahahahahah
okie. ayuhs! oh, btw, kuantiti semua aku main agak-agak je. sebab aku tak reti nak spesifik kan. ehehehe
Bahan-bahan:
Telur
Serbuk kari ayam/daging (kalau takde, bantai je pakai serbuk kari ikan. asal ada :p)
Garam
Minyak
Bawang putih (hiris)
Air
Serbuk perasa (*optional)
Pastu, camne nak masak nii? haa cam ni. hehe
Cara-cara:
1. Panaskan minyak, goreng telur. ketepikan.
2. Bancuh serbuk kari tu dengan air dalam mangkuk. agak-agak laa banyak dia. ikut jumlah telur yang korang nak masak. biasanya, imah buat 3 biji, guna 2 sudu besar serbuk kari. tapi, agak-agak laa genk, tau!
3. Panaskan minyak, tumis bawang putih sampai naik bau, pastu masukkan serbuk kari yang dah dibancuh tu.
4. Lepastu, dah macam masak sikit, letak garam dengan serbuk perasa. dah okay rasa dia? oh, kalau rasa macam kuah pekat sangat, boleh tambah air sikit.
5. haaa pastu masukkan telur yang dah digoreng tadi.
6. Gaulkan kari tu dengan telur. pastu, tadaaaa! dah siapppp
nampak simple je. tapi sedap ya ampunn!!
dapat makan ngan nasi panas pun dah boleh tambah 3 kali. tak tipu!!
Thank you for reading this entry!
No comments:
Post a Comment