Assalamualaikum
Hai semuaaa. dah bersedia ke nak resepi carca marba lagi ni? :p
harini Imah masak ayam masak kicap pedas. sebab dah tak tau nak buat apa. :(
nak masak yang kuah-kuah diorang ni bukan nya suka sangat makanan berkuah. huhu
ayuhlah rakan-rakan terchenta semua!!
macam biasa. kita dah post kat ig dulu. :p
Bahan-bahan:
Ayam (dibersihkan)
Serbuk kunyit
Rempah tiga sekawan (Bunga lawang, Buah pelaga, Kayu Manis)
Bawang merah/ Bawang Holland (potong bulat)
Bawang merah (kisar)
Bawang putih (kisar)
Cili kering (kisar)
Kicap pekat
Kicap Cair
Lada hitam (ditumbuk)
Kentang (optional) (hiris nipis)
Garam (Jika perlu)
Serbuk perasa (optional)
Minyak
Cara-cara memasak:
1. Bersihkan ayam, pastu gaul dengan kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak, goreng ayam tadi. Ketepikan.
3. Goreng kentang. ketepikan.
4. Panaskan minyak. Guna je minyak goreng ayam tadi. Kalau banyak, kurangkan sikit.
5. Tumis rempah tiga sekawan, dengan bahan kisar tadi sampai garing sikit.
6. Bila dah garing dan naik bau, masukkan kicap pekat dan kicap cair. Part ni tricky sikit. ko kena rasa. hahahahah.
7. Kalau rasa kuah pekat sangat, tambah laa air. ikut macam mana korang nak. ada orang suka pekat. ada orang suka berkuah. ehehe
8. Bila rasa dah okay, masukkan ayam dengan lada hitam yang dah ditumbuk tadi. Gaul-gaul sikit. pastu, baru masukkan kentang.
9. Masukkan bawang merah/bawang holland yang dan dipotong bulat tadi.
10. Gaul sampai puas hati. pastu, siap!!
rupa nampak macam ashe-ashe je kan? tapi, bolehlahh nak makan XD
Thank you for reading this entry!
No comments:
Post a Comment